Kādas krāsas traukus labāk izvēlēties? Vai dažādi dekori izjauc galda klājuma harmoniju? Vai sekot līdzi modes tendencēm galda klājumā vai labāk pieturēties pie senlatviešu tradīcijām? Tik daudz jautājumu, gatavojoties šiem ikgadējiem, saulainajiem svētkiem…
Bet vispirms: Kas tad ir Lieldienas? Svarīgi kristiešu svētki, kuros tiek svinēta Jēzus Kristus augšāmcelšanās trešajā dienā pēc krustā sišanas. Senlatviešiem Lieldienas bija viens no četriem punktiem gadalaika maiņu ciklā, kas bija svarīgi zemkopju tautu, tostarp latviešu, dzīvē. Ekvinokcijas brīdī uz Zemes diena un nakts ir vienādā garumā, un iestājas astronomiskais pavasaris. Pēc Lieldienām, dienām kļūstot arvien garākām, nakts tumsa samazinās, bet dienas gaisma palielinās. Šo “gaismas uzvaru pār tumsu” senās baltu tautas atzīmēja ar pavasara saulgriežu svinībām. No tā arī varētu būt radies svētku nosaukums – Lieldienas – laiks, kad diena ir kļuvusi lielāka par nakti.
Ar ko sākt? Sāksim ar toņu izvēli. Katrās svinībās ir vēlams pieturēties pie vienas toņu gammas, lai svētku dekorācijas savā starpā nekonkurētu un neradītu jucekli , piemēram, ziemassvētkos vari izvēlēties- sarkanu, baltu un zaļu. Bet šoreiz, mēs izvēlamies bēšos pastel toņus, (kurā ietips gaišs kokmateriāls) pelēkzilo un svaigi zaļu. Jā, arī materiāla toņi, kurus izmanto, ietipst kopējā toņu gammā, piemēram, ja Tevis izvēlētais kokmateriāls ir tumši brūns, tad šo tumši brūno toni vari iekļaut kopējā krāsu gammā. Ja neesi pārliecināts vai toņi, kurus esi izvēlējies ir savstarpēji saskanīgi, apskati attēlu kolāžas kādā no iedvesmojošām interneta vietnēm, piemēram, Pinterest.
Trauku izvietojumu noteikti izvēlies pēc nepieciešamības. Ja pasniegsti tikai silto ēdienu, tad droši izmanto tikai lielo un mazo šķīvi, kuru pēctam izmantot uzkodām. Katrai servīzei pievieno arī salvetīti uz kuru vari novietot galda piederumus, taču neaizmirsti par papildus salvešu trauciņu galda vidū, jo ar vienu salveti katram var nebūt gana. Ja izvēlies piederumus novietot blakus tad šķīvju labajā pusē novieto nazīti un uzreiz blakus tam karoti, taču kreisajā dakšiņu.
Kā izvēlēties trauku krāsu? Šoreiz esam izvēlējušies tumši pelēkus un zilpelēkus traukus, kas akcentēs pārējo galda klājumu un nekonkurēs ar citiem toņiem. Ja galdauts būtu izvēlēts tumšā krāsā, tad iespējams trauku tonis būtu jāizvēlas gaišs vai gaišāks. Arī glāžu toni esam izvēlējušies pelēku, lai neieviestu jaunus toņus starp jau izvēlētajiem.
Kā akcentu pievienosim koka rotājumus, kas padarīs klājumu orģinālāku un vēl neredzētu. Kā arī galda vidū vari novietot dekorus, kuri palīdz gan servēt ēdienu, gan rotāt galdu vienlaicīgi. Mūsu gadījumā tie ir koka zaķīši, kuros ievietot skaisti krāsotas oliņas ar kurām ģimenes locekļi var ik pa brīdim našķoties. Vari novietot tukšu trauciņu, kurā katrs ievieto sevis krāsotu oliņu J
Ja arī Tu vēlies kādu no koka dekoriem, apskati tos sadaļā Lieldienas!
Ja Tev ir iepaticies pelēkzilais tonis un arī Tu vēlies to ieviest savā galda klājumā, tad Tev noteikti noderēs padoms kā oliņas nokrāsot zilas, izmantojot sarkano kāpostu.
- Sagriež sarkano kāpostu smalkos gabaliņos, liek katliņā, pievieno etiķi, sāli un ūdeni. Visu novāra. Etiķi pievieno apmēram ēdamkaroti, taču sāli pēc ieskatiem.
- Liek iekšā olas un vāra 10 minūtes
- Izņem oliņas, noskalo zem auksta ūdens un katliņu noņem no uguns.
- Olas liek atpakaļ katliņā un atstāj uz pāris stundām ievilkties. Šis solis ir ļoti svarīgs, jo bez tā, oliņas neiegūs Jūsu kāroto toni. Gaišāk zilam tonim pietiks ar 1.5h , tumšākam tonim būs nepieciešamas 3h un uz augšu.
Lai Priecīgas un skaistas Lieldienas, Tev vēl, Tava Dāvinātava!